Kuidas ma jõudsin iseenda otsingutest juhtide koolitamiseni?

Mõtlesin pikalt, kas sellel teemal kirjutada või mitte. Miks?

JUHID POLNUD TEGELIKULT MU FOOKUSES

Olles meeskondade ja juhtide koolitajana tegutsenud juba 10 aastat teavad 95% tänastest klientidest mind just nende märksõnade kaudu – juhtimine, meeskonnatöö ja motivatsioon. Vähesed teavad aga seda, kuidas ma nende teemadeni jõudsin ja miks selliseid koolitusi pakkuma hakkasin.

Tegelikult ei olnud see nii, et polnud midagi targemat teha, mistõttu hakkasin juhte koolitama. Kui päris aus olla, siis puudus mul igasugune ambitsioon juhte koolitama hakata, sest ühelt poolt puudus mul enda arvates piisav kogemus juhina (Hansapangas 2a, ehitusäris 2a), ja teiselt poolt tundus see olevat väga pingeline ja stressirohke maailm, millega pärast keeruliste ehitusäride lõppemist ma väga kokku puutuda uuesti ei soovinud.

INIMESE ARENG HUVITAS MIND VÄGA

Palju rohkem huvitas mind iseenda ja inimeste areng üldiselt, millega tegelemiseks sobisid palju paremini nö enesearengukoolitused.

Just sealt sai mu koolitaja teekond alguse – tahtsin iseenda (eelkõige oma probleemide) kohta rohkem teada saada, ja seda päris suurte küsimusteni välja nagu: “Kes ma olen ja miks ma siin maailmas üldse olen? Kas ma olen õnnelik? Mis tööd ma päriselt teha tahan? Mis on elu mõte?“. Ning kui hakkasin nendele küsimustele vastuseid leidma, soovisin oma avastusi jagada ka teistega. Nii saigi minust enesearengukoolitaja.

JUHUSE TAHTEL JUHTIDE KOOLITAJAKS

Alguses pakkusingi koolitusi lihtsalt oma blogi lugejatele, kust mõned juhid mind leidsid, ja hakkasid motivatsioonikoolituste nime all sarnaseid teemasid pakkuma ka oma töötajatele. Nii sai minust motivatsioonikoolitaja.

Aga just motivatsioonikoolitustel hakkasin mõistma, et tegelikult üldjuhul inimestele nende töö meeldib – nende pole tegelikult “motivatsiooniprobleemi” (mille lahendamiseks motivatsioonikoolitus tellitud oli). Küll aga juhtisid nad sageli negatiivset tähelepanu sellele, mis toimub nende meeskonnas ja organisatsiooni juhtimises, mis nende pühendumusele negatiivset mõju avaldab.

Leidmaks olukorrale lahendusi, hakkasin tundma lähemat huvi meeskondade (gruppide) eduka toimimise vastu, ja avastasin ka juhtimise osatähtsuse selles. Nii hakkasingi väikeste sammudega pakkuma motivatsioonikoolituste kõrvale meeskonnakoolitusi ja juhtimiskoolitusi.

JUURED JÄÄVAD JUURTEKS

Kuigi täna on 99% minu koolitustest juhtimisalased, ütles hiljuti üks klient mulle, et tema arvates pakun ma jätkuvalt tegelikult enesearengukoolitusi.

Nimelt olevat ta jälginud minu teekonda 2009. aasta esimesest enesearengu blogist ja sealsetest koolitustest alates, ning näinud ka koolitusteemade näilist muutust ajas, aga sisult on need tegelikult jäänud samaks – need tegelevad jätkuvalt positiivsete muutuste läbiviimisega eneseteadvustamise kaudu.

Kui algusaastatel oli koolituste fookus üksikisiku eneseteadvustamisel ja -arengul (et enda elus positiivseid muutuseid läbi viia), siis ajas laienes see kollektiivse eneseteadvustamise ja -arengu peale, et seeläbi meeskonna (sh juhtmeeskonna) tasandil positiivseid muutuseid läbi viia.

Ma kuulasin tema juttu huviga, sest polnud ise niimoodi kunagi mõelnud, aga samas nõustusin temaga täiesti. Kui mõtlen tänaste Motivaatori koolituste peale, siis on need tõepoolest (sõltumata pealkirjast) kõik enesearengu koolitused, mis aitavad individuaalselt või kollektiivselt positiivseid muutuseid ellu viia. Aitäh sellele juhile, kes selle mõtte niimoodi sõnastas!

MIKS MA EI SOOVINUD SEDA ARTIKLIT AVALDADA

Artikli alguses mainisin, et kõhklesin pikalt selle avaldamist. Miks? Sest olen kõik need 10 aastat püüdnud oma “isiklikud otsingud” ja “töö koolitajana” lahus hoida.

Olen nimelt (ekslikult) arvanud, et valdav enamus organisatsioone on juhitud materiaalsete väärtuste kaudu, mistõttu ei sobi inimese (töötajate) iseenda otsingud, oma heaolu ja õnne otsingud ning ka oma sügavamate juurte taasleidmine nende väärtustega kokku.

Viimase aastaga on aga hakanud minu arusaamine siin muutuma. Ei teagi, kas põhjuseks on viimaste aastate kriisid või meie ühiskonna üldine vaimse arengu kasv, aga näen igapäevaselt, kuidas üha enam organisatsioone tunneb huvi oma töötajate vaimse tervise ja -tasakaaluga seotud teemade vastu.

Arvestades eespool kirjeldatud teekonda on mul selle üle väga hea meel, sest oma esimesest motivatsioonikoolitusest alates 2011. aastal olen siiralt uskunud, et mida paremas kontaktis on töötajad iseendaga ja mida rohkem nad tajuvad, et nendest inimestena hoolitakse, seda lihtsam on nendel oma tööst rõõmu tunda ning seda enam on nad valmis oma tööandja eesmärkide nimel vastu pingutama.

INTERVJUUD & ESINEMISED

Just sellisest tunnetusest tulenevalt lisasin paar kuud tagasi Motivaatori intervjuude lehele esinemised ka sellistel teemadel, mille avaldamist varasemalt siin lehel vältisin.

Kui sind kõnetavad eespool olevad mõtted ja oled ka veidi huvitatud enesearengust, eneseotsingutest ja heaolu suurendamisest oma elus, siis võivad need intervjuud sulle täitsa põnevad olla kuulata. Leiad need siit.

Kaido Pajumaa, juhtide ja meeskondade koolitaja

www.motivaator.ee